onsdag 15 december 2010

u deserve nothing but the best

1. Fixa fram alla ingredienser
150 g smör - 5 dl mjölk - 50 g jäst
250 g kesella - 2 dl strösocker - 1 g saffran - 1 tsk salt
16 dl vetemjöl (möjligtvis lite till) - 1 ägg - russin
2. Gör degen
Börja med att värma smöret och mjölken i en kastrull. Medans det händer ska du smula jästen i en rymlig bunke, sedan häller du i mjölk- och jästblandningen i bunken och rör om. Gärna lite i taget så jästen löses ut. Efter det tillsätter du kesellan, strösockret, saffran och saltet, blandar ordentligt. Sedan tillsätter du mjölet, lite i taget, i början får du vispa men sedan får du knåda med händerna. Arbeta detta till en smidig deg. Sedan ... 

 3. Låter du degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter.

 4. Nu knådar du degen ordentligt i några minuter. Sedan delar du upp degen i ca 30 delar.
 5. Rulla bitarna till längder, sedan snurrar du ändarna åt varsitt in mot mitten, och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Sedan, observera detta, ska du låta dom jäsa i ytterligare 45 minuter. (Jag missade den punkten på mitt första försök, och det slutade med att lusssebullarna låg i papperskorgen). Efter den sista jäsningen penslar du dom med ett vispat ägg och tillsätter russinen.
 6. In med dom i ugnen på 225 grader i ca 8 - 10 minuter. Håll koll på dom, om dom är inne för länge blir dom torra.  FÄRDIGT
 Under tiden kan du ju alltid avnjuta en apelsin- och jordgubbsdrink från Brämhults, det gjorde jag iallafall. Hehe!

Brämhults gav mig ett hjärta, aw så gulligt ..... det är lång väntan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar